Güvenli Ve Tasarruflu Doğal Gaz
Temiz, çevreci ve ucuz yakıt olan doğalgazın kullanımında, alınacak bazı basit tedbirler ile hayati boyutlara varabilecek kazaların önüne geçmemiz mümkün olabilir.
Güvenli Doğal Gaz Kullanımı İçin;
Yakıcı cihazların bulunduğu odalarda uyumayın.
Doğal gaz tesisatınıza yetkisiz kişilerin müdahale etmesine izin vermeyin.
Havalandırma menfezlerini kapatmayın.
Cihaz ve bacaların perdiyodik bakımlarını yaptırın.
Doğal Gaz Kaçağı Olduğunda;
Asla elektirik düğmelerine dokunmayın. Açık olanları kapatmayın, kapalı olanları açmayın.
Telefonunuzu kullanmayın.
Asla çakmak ve kibrit kullanmayın.
Cihazları fişe takmayın, takılı olanları fişten çekmeyin.
Sayaç önündeki ana vanayı kapatın.
Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın.
Gaz kokusu olan mekanı boşaltın.
Kaçak alanının dışında Doğal Gaz Acil 187 hattını arayın.
Doğal Gazın Emniyetli Kullanılması
Doğal gaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeni; tam yanmanın sağlanamamasından dolayı ortaya çıkan karbonmonoksit gazıdır. Doğal gaz kimyasal özellikleri bakımından zehirli değildir. Ancak havadan hafif bir gaz olduğundan tesisatta meydana gelen bir kaçak sonrası kapalı alanlarda yukarıda birikir. Çok miktarda birikme yapması ortamdaki oksijenin azalmasına sebep olacağından boğulmaya neden olabilir. Doğalgaz kurallarına uygun bir şekilde kullanıldığı takdirde kesinlikle tehlikeli değildir.
Doğalgazı Güvenli Kullanmak İçin;
Bacalı cihazlar 8 m² küçük mekanlara yerleştirilmemelidir.
Bacalı cihazların bulunduğu alanlarda en az150 cm² net geçişli atmosfere açık menfez bulunmalı ve bu menfezler kesinlikle kapatılmamalıdır.
Doğal gazlı cihazların bulunduğu atmosfere açık cephelere menfezlkonulmalı ve menfezler kesinlikle kapatılmamalıdır.
Baca gazı sensörü olmayan cihaz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Atmosfere açık mahallerde (balkon) bulunan hermetik cihazların dolap içinde muhafaza edilmelidir.
Mutfakta bulunan kombi veya şofben bacasına kesinlikle aspiratör bacasının bağlanmamalıdır.
Bacalı cihazlar banyo ve WC'ye yerleştirilmemelidir.
En az yılda bir kez yetkili kişilerce baca temizliği yapılmalıdır.
Bacalı cihazların (soba- şofben- kombi) bulunduğu mahallerde karbonmonoksit alarm cihazı bulunmalıdır. (İsteğe bağlı)
Ocağın bulunduğu mahallere gaz alarm cihazı takılmalıdır.(isteğe bağlı)
Doğalgaz tesisatı açık, görülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.
AGDAŞ Bilgilendirme Kitapçığını İndirmek İçin Tıklayınız
Tasarruflu Doğal Gaz Kullanımı
Bilindiği gibi binalar; tavanlar, çatı, pencereler, duvarlar, zemin, zemin döşemeleri, ısıtılmayan hacimler, merdivenler, kapı vs. gibi yapı elemanlarından oluşmaktadır. Bu alanlarda oluşan ısı kayıplarını alınacak önlemler ile azaltabilir ve faturalarımızda tasarruf sağlayabiliriz.
Isı yalıtım önlemleri, binanın toplam inşaat maliyetinin kıyasla çok az bütçe tutmasına karşılık, yıllık yakıt tüketimlerinde %50' ye varan tasarruf sağlayarak bütçenize önemli ölçüde katkı sağlar.
1- Pencere ve Kapılara Isı İzolasyonu Yapın
İzolasyon yaprak ısı kaçaklarını engelleyin. Mümkünse çift camlı pencereler tercih edin. Bu şekilde % 5 - 10 arasında tasarruf sağlayabilirsiniz.
2- Cihazlarınızın Periyodik Bakımlarını Düzenli Yaptırın
Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar.
3- Radyatörlerin Önünü Kapatmayın
Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için radyatörlerde çamaşır kurutulmamalı, önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, üzerleri örtülmemelidir.
4- Kısa Sürelerde Kombinizi Kapatmayın
Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız sistem kendini tekrar ısınmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak tasarruf edebilirsiniz.
5- Radyatörleri Kapatacak Şekilde Uzun Perdeler Kullanmayın
Perdeler radyatörün üzerini örterek ısı çıkışını engellememeli. Binanızda ısı yalıtım olsa dahi cam ve kapıların ısı geçirgenliği yüksek olduğundan dolayı perdeler güneşli havalarda açık, soğuk havalarda ve geceleri kapalı tutulmalıdır.
6- Bina İzolasyonu Yaptırın
Bina yalıtımı ya da bina izolasyonu, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı veya dışarıdan ortama olan enerji akışının indirgenmesidir. Bu şekilde doğal gaz kullanımı azalır ve bir kaç yılda izolayon maliyeti karşılanabilir.
7- Isı Yalıtım Levhası Kullanın
Radyatörden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirebilirsiniz.
8- Radyatörlerde Termostatik Vana Kullanın
Termostatik vanalar ile reglaj ayarı yapabilir, evinizdeki radyatörlerin ısınma derecesini eşit şekilde ayarlayarak ısıyı verimli kullanabilirsiniz.
9- Oda Termostatı Kullanın
Oda sıcaklığı oturma odaları ve salonlarda 22 derece, yatak odaları, koridor ve mutfaklarda 20 derece olmalıdır. Termostatın 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması %5’e yakın yakıt tasarrufu sağlar.
10- Su Derecesini Çok Yüksek Ayarlamayın
Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlayın. Bulaşıklar soğuk su ile durulanmalı ve bulaşık makinasını tam dolu çalıştırılmamalı.
11- Ortamı Nemlendirin
Ortamdaki kuru hava ortam sıcaklığının daha az hissedilmesine neden olur. Radyatörlerin üzerine konulacak sıcak su kapları ile ortam nemlendirilirse mevcut sıcaklık olduğundan daha fazla hissedilecektir.
Tasarruflu Doğal Gaz Kullanımı Videosu İçin Tıklayın